Uddannelse i Matrescence & Moderskabsstudier

FOR FAGPERSONER

Danmarks første og eneste uddannelse i Matrescence & Moderskabsstudier 

Banker dit hjerte også for svangreomsorg og mødres trivsel, og drømmer du om at udvide dit faglige repertoire, samt skærpe og specialisere dine kompetencer i det perinatale felt? 

Længes du efter at få adgang til et dybt reservoir af tværdisciplinær viden, ressourcer, metoder og værktøjer, som du kan bruge til at støtte mødre og familier på en mere bæredygtig, helstøbt og transformerende måde? 

Er du optaget af den måde strukturel ulighed påvirker mødre, og ønsker du at være med til at forandre den måde vi møder og anerkender mødres arbejde og bidrag i samfundet? 

Ønsker du at forvandle din praksis til at være matricentrisk; autonomi støttende, frigørende og styrkende for den enkelte kvinde, såvel som kollektivt for familie- og forlældrekulturen? 

Mærker du, at der er en usagt forbindelse mellem den måde det kapitalistiske samfund vedligeholder social ulighed, udnytter og udhuler jordens ressourcer, med den måde kvinder og mødre udpines og udnyttes gennem sociale normer, diskurser og idealer for kvindeliv og moderskab? 

Bliv en aktiv medskaber af det nye paradigme for mødres trivsel og familielivets rammer.

To kvinder sidder på gulvet i et lyst rum med store vinduer, der sender sollys og skygger ind. Der er en stor vase med blomster på gulvet.

På Matrescence- & Moderskabsstudier vil du lære: 

  • Et multidisciplinært sprog for, hvad der sker med kvinder, når de bliver mødre: biologisk, socialt, psykologisk og politisk.

  • En holistisk, tværfaglig og nuanceret forståelsesramme, med dertilhørende værktøjer til at arbejde med Matrescence: Den dybt personlige og psykosociale fødsel af en mor, samt med tematikker som udbrændthed, utilstrækkelighed, the mental load, ulighed i parforholdet, balancen mellem arbejdsliv og familie, kropsbillede og skønhedsidealer, dårlig samvittighed og skam hos mødre.

  • At placere dit arbejde og de mødre du arbejder med i en bredere socioøkonomisk, historisk og kulturel kontekst.

  • Hvordan du kan afkode og navigere i de kulturelle og strukturelle modsætningsforhold, som mødre og kvinder eksisterer og navigerer i, og i at støtte mødre til at skelne mellem egne værdier og internaliserede idealer. 

  • Hvordan du kan støtte mødre i at genkende og frigøre sig fra den dominerende og underminerede ekspertiseringskultur, der efterlader forældre med en følelse af at have ansvar uden indflydelse, og i stedet styrke deres tillid til egne sansninger, erfaring og autoritet.

     

  • At navigere i din praksis med kulturkritiske briller, og aktivt aflære de patriarkalske og kapitalistiske ideologier, der gennemsyrer samfundet og den måde vi møder, anerkender og behandler mødre og kvinder. 

Uddannelsen er for dig som: 

  • Er psyko- par eller kropsterapeut, psykolog, familierådgiver, vejleder, (HR) konsulent, jordemoder, sundhedsplejerske, doula, kunstner, underviser, akademiker og vigtigst af alt brænder for at arbejde med mødre med en multidisciplinær tilgang. 

  • Søger en større indflydelse med dit arbejde, hvad end det er i din selvstændige praksis som terapeut, i organisatoriske øjemed eller på et større politisk og strukturelt plan. 

  • Er interesseret i moderskabet som mere end udelukkende personlig oplevelse, og er på udkig efter at udvikle dine kompetencer og fordybe din viden om moderskab og matrescence. 

  • Er sulten efter at lære nye teorier og metoder, drømmer om at udvide din horisont, og udfordre dig selv og dine antagelser om moderskab, familie, kvindeliv og efterfødsel.

  • Er åben for at sætte dig selv i spil, og bruge dine egne personlige erfaringer som datter, mor og fagperson, som genstand for refleksion og udforskning.

  • Ønsker at opleve et tværæstetisk læringsrum hvor undervisningen ikke kun taler til hovedet, men også integreres gennem kroppen, og i alle sfærer af livet. 

Uddannelsen indeholder: 

  • Teoretisk og praktisk forståelse for hvordan kultur former vores forståelse af biologisk køn og kønsroller, og hvordan disse reproduceres i hverdagslivets afvikling, i vores relationer, i sproget, på sociale medier og i de samfundsmæssige stukturer, der former vores virkelighed og muligheder for livsudfoldelse. 

  • Teoretisk og praktisk forståelse for moderskabet som en institution og rolle, der er kulturelt og historisk konstrueret gennem århundreder, som påvirker nutidens mødres levede erfaring og de allermest intime sfære af deres liv, såsom identitet, selvforståelse, følelsesliv, relationer, parforhold, seksualitet og nervesystem. 

  • Kritiske perspektiver på teorier og ideologier som former diskurserne om mødres rolle i børns liv, og generelt i samfundet, og et nuanceret blik på tilknytning og forældreskab fra et evolutionært og kultursensitivt perspektiv. 

  • Teoretisk og praktisk forståelse for Matrescence som en bio-psyko-social overgangsrite til moderskabet og en vedvarende udviklingsportal. 

  • Teoretisk forståelse for Matrescence som en udvidelse af nervesystemets kapacitet og praktiske værktøjer til somatisk heling i efterfødslen. 

  • En grundlæggende indføring i Herstory: Kvinders og mødres historie og rolle i samfundet I Europa, og skabelsen af den kønnede arbejdsdeling og kønsroller, der stadig præger vores samfund i dag.

  • Gennemgang af feminismens skoler og bølger, og en grundlæggende forståelse for, hvad feminisme har repræsenteret og kritiseret gennem tiden, herunder en ideologisk og historisk forståelse for den patriarkalske ideologi. 

  • Matricentrisk feminisme i praksis, som en feminisme for mødre, der ser moderskabet og mødre gennem en økonomisk, politisk og social linse, og anerkender mødres omsorgs- og opdragelsesarbejde som en aktivistisk praksis, der kan skabe social forandring. 

Live mødegange

27. 28. & 29. Marts 

17. & 18. April 

8. & 9. Maj 

18. 19. & 20. Juni (Retreat i Midtjylland)

7. & 8. August 

18. & 19. September 

9. & 10. Oktober 

27. & 28. november 

Alle dage 9:15-16:00 


Online mødegange

8. marts kl. 09:30 - 11:00 

29. april kl. 09:30 - 11:00 

20. maj kl. 09:30 - 11:00 

19.august kl. 09:30 - 11:00 

30. september kl. 09:30 - 11:00 

21. oktober kl. 09:30 - 11:00 


Foregår over Zoom. 


Lokation

Uddannelsen finder sted i Aarhus Mejlgade 51 A

Alle live dage kl. 09:15 - 16:00 

Juni retræte foregår i Silkeborg. 

  • Europæisk kvindehistorie
    Feminisme og feministiske bølger

    Køn som en social konstruktion 


    Live Weekend
    27.-28.-29. marts

    Online Connection Call

    8. marts kl.09:30-11:00

  • Matricentrisk Feminisme 

    “Of Woman Born” - Moderskab som institution

    Ideologisk magt i moderskabet 

    Live Weekend

    17. & 18. april


    Online Connection Call

    29. april 09:30-11:00

  • Matrescence: Bio-psyko-social forståelsesramme for modertilblivelsen 

    Live weekend
    8. og 9. maj

    Online Connection Call

    20. maj 09:30-11:00

  • Moderskabsindstillingen
    Redefinering af moderens subjektposition
    Vrede, skam og dårlig samvittighed 


    Live weekend:
    3 dages retræte i Midtjylland  18.,19. og 20. juni (inkl. kost og logi)

  • Efterfødselsudbrændthed
    Nervesystem og somatisk heling

    Live weekend 

    7. og 8. August 

    Online Connection Call

    19.august 09:30-11:00

  • Moderkærlighed og ambivalens 

    Alloeparenting 

    Kritiske perspektiver tilknytningsteorien 

    Live weekend

    18. og 19. September 

    Online Connection Call 

    30. september 09:30-11:00

  • Moderskab som lederskab:

    Kompetencer, værdier og retning 

    Moderskabets arbejde : “Hvad gør mødre?” 

    Live weekend

    9. og 10.  Oktober 

    Online Connection Call 

    21. oktober 09:30-11:00

  • Det frigørende moderskab:
    Visioner og værdier for vores arbejde med mødre
    Samskabelse & Afslutningsceremoni

    Live weekend
    27. & 28. november 

  • Hvis du ønsker at anvende Matrescence & Moderskabstudier i din praksis er der et certificeringskrav. Dette indebærer, at du deltager i 85% af alle live og online mødegange, at du gennemfører den obligatoriske midtvejsprøve, og at du afslutter uddannelsen med en afsluttende skriftlig prøve.

    Prøven skal indleveres senest den 3. februar, hvorefter du vil modtage feedback og, såfremt du består, et certifikat senest 3. marts.

    Læs mere om mine handelsbetingelser herunder mulighed for senere certificering her

Indendørs rum med store vinduer, fire sorte plaststole, en lille trækrukke med tulipaner, og små whiteboard markers spredt ud på gulvet. Udsigt over en rolig sø med træer og bybygninger i baggrunden.

På Matrescence- & Moderskabsstudier vil du lære: 

Med Matrescence & Moderskabsstudier vil du have en dybdegående forståelse af moderskabets komplekse, synergetiske og bio-psyko-sociale dimensioner. På uddannelsen fremmes din kritiske refleksion over egne bias og normative antagelser, så du bliver i stand til at navigere mere bevidst og nuanceret i socialt konstruerede idealer om moderskabet, i dit arbejde med empowerment af mødre og familier.

Du kan bruge uddannelsen i din eksisterende praksis i 1:1 arbejde med mødre som terapeut, doula eller coach, eller til at udarbejde materiale til undervisning af virksomheder, samt vejlede organisationer i barselspolitik, medarbejderudvikling og arbejdsmiljø.  

Ved at integrere uddannelsen vil du blive i stand til at arbejde med mødre på et matricentisk grundlag, og støtte mødre i at udforske og udvikle deres personlige sprog, intuition og praksis, så de kan trives og blomstre, ikke kun i moderskabet, men også i alle andre dimensioner af deres liv. Gennem en tværdisciplinær, teoretisk og praktisk funderet tilgang, vil du blive klædt på til at facilitere den underkendte og dybt personlige fødsel af en mor.

Certificering

Hvis du ønsker at anvende Matrescence & Moderskabstudier i dit videre virke er der et certificeringskrav. Dette indebærer, at du deltager i 85% af alle live og online mødegange, at du gennemfører den obligatoriske midtvejsprøve, og at du afslutter uddannelsen med en afsluttende skriftlig prøve. Prøven skal indleveres senest den 3. februar 2027, hvorefter du vil modtage feedback og, såfremt du består, et certifikat senest 3. marts 2027. Læs mere om mine handelsbetingelser herunder mulighed for senere certificering her. 

Mød dine undervisere

En kvinde med mørkt, bølget hår, iført en blå tunika med hvidt mønster, står med armene krydset foran en hvid væg.

Jozefina Skovgaard

STIFTER, LEDER & HOVEDUNDERVISER

Jeg er stifter og leder af Matrescence og Moderskabsstudier og af Efterfødselsvejlederuddannelsen (EFVU) som jeg har drevet siden 2001. Jeg har en humanistisk kandidat fra Roskilde Universitet med feministisk teori som omdrejningspunktet for mit speciale, og har siden specialiseret og efteruddannet mig i Moderskabsstudier og i diverse terapeutiske modaliteter, mens jeg har drevet og udviklet min egen praksis som efterfødselsvejleder. 

Som underviser er jeg kreativ, nysgerrig, energisk, nærværende og inddragende. Jeg har en mission om at gøre feministisk teori og akademisk forskning relevant og anvendelsesbart i praksis, og jeg holder af at inddrage eksempler og perspektiver fra hverdagens performance ind i min undervisning. Jeg brænder for at skabe tværæstetiske undervisningsrum, hvor vi både bruger vores kognition, hænder og kroppe til at lære og fordøje undervisningen og materialet. 

Smilende ung kvinde med lysebrunt hår, siddende på en seng med puder.

Cecilie Kjær

GÆSTEUNDERVISER

er ph.d.-studerende i idéhistorie på Aarhus Universitet samt certificeret efterfødselsvejleder, yogalærer og mor til to. Til dagligt forsker hun i, hvordan normer og diskurser omkring fødsler i Danmark ændrer sig i løbet af 1900-tallet. Som idéhistoriker er Cecilie særligt optaget af de historiske processer, der ligger bag, at ideer og begreber bliver betragtet som selvfølgelige eller naturlige. 

I sit arbejde som efterfødselsvejleder trækker Cecilie især på sine mange års teoretiske universitetsstudier og mere end 700 timers efteruddannelse i efterfødselsomsorg, yoga og meditation, der er kombineret med dybdegående selvstudier og mere end 15 års egen praksis. 

En ung kvinde med brunt, langt hår og blå øjne smiler i et rum med en vinkende gestus. Bag hende er en murstensvæg og en grøn plante i en terrakottakrukke.

Anja Flo Munch

GÆSTEUNDERVISER

er certificeret efterfødselsvejleder, traumeinformeret kropsterapeut, grundlægger af Holdt, mor og bonusmor. Hun har en baggrund i pædagogisk praksis, men har siden 2022 arbejdet selvstændigt med at facilitere nærværende og styrkende rum for mødre, der støtter dem i at (gen)etablere kontakten til sig selv. Det gør hun i krydsfeltet mellem det sanselige, det kropslige og hendes kritiske blik på de normer og diskurser, der er med til at forme vores oplevelse af os selv - som mennesker, og i høj grad som mødre. 

Hendes undervisning og arbejde i det hele taget er forankret i en hendes forståelse og viden om både nervesystemet og kroppens sprog samt de biologiske, psykologiske, sociale og sociologiske forandringer, vi gennemgår, når vi bliver mødre – og ikke mindst det enorme potentiale, der ligger heri.

Undervisningsrummet  

På Matrescence og Moderskabsstudier kan du forvente et nede på jorden undervisningsmiljø, hvor du bogstaveligt talt kan rulle yogamåtte ud, sidde på gulvet og bevæge din krop frit. Der stilles altid stole til rådighed, såfremt det er dit ønske. Du kan forvente et undervisningsrum hvor du bliver undervist med traditionelle oplæg der indeholder analyser af akademiske tekster, gruppearbejde og egen refleksion såvel som intuitiv bevægelse, kreative øvelser, meditation og faciliterede hvilepauser. Undervisningen er dermed tilrettelagt med øje for et undervisningsmiljø, der fremmer bevidsthed på flere planer, og ikke kun kognitivt, med respekt for nervesystemets kapacitet. 

Lederskab, fællesskab og personlig proces 

Vi lægger stor vægt på at skabe et modigt rum og et stærkt fundament for et sundt fællesskab. Dette kræver, at vi tager ansvar for vores egne følelser, behov og trivsel, og bruger vores stemme og agens til at bidrage til det rum, vi selv ønsker at være en del af. 

Uddannelsen lægger op til personlig udvikling sideløbende med faglig udvikling, og derfor er det vigtigt, at du gør dig overvejelser omkring hvordan du kan støtte dig selv, hvis og når du bliver presset på og undervejs i uddannelsen i dit personlige liv, så vi sammen kan værne om kvaliteten af undervisningsrummet, når vi mødes. 


Litteratur 

Når du tilmelder dig uddannelsen, vil du få udleveret en litteraturliste over obligatorisk og anbefalet litteratur, som du selv skal anskaffe dig. Du vil desuden modtage materiale med øvelser, modeller og værktøjer udarbejdet til uddannelsen, og et bibliotek af videnskabelige artikler som er frit tilgængelige. 


Retreatet 

I juni mødes vi til en 3 dages retræte i Midtjylland nær Silkeborg som en del af modul 2. Dette er en samskabende oplevelse, og det forventes at alle skal bidrage til fællesskabet med madlavning og oprydning på de dage vi er sammen. Kost og logi samt slutrengøring er inkluderet i prisen på uddannelsen, men du skal selv sørge for transport til og fra retreatet. Den præcise lokalitet oplyses efter booking af uddannelsen, og er let tilgængelig med tog og bus. 

Se handelsbetingelser her. 

Pris

49.750 ,- Early Bird for ansøgning tom. 1 oktober

52.000 ,- Fuld Pris 


Optagelse

For at komme i betragtning til uddannelsen skal du udfylde formularen nederst på siden. Derefter vil du blive kontaktet af Jozefina og blive tilbudt en uforpligtende samtale, hvor vi sammen kan finde frem til om du skal starte på uddannelsen.

Mulighed for ratebetaling: 

Ved tilmelding betales et depositum på 9000 kr.
Du har mulighed for at betale restbeløbet i 5 rater a 8.150 ved early bird og 8600 kr. for fuld pris. 

Hvis du er interesseret i uddannelsen, men har brug for længere tid til afbetaling, kan du kontakte os om mulighederne for flere rater i afbetalingsordningen med afbetaling mens uddannelsen forløber. 

Ansøg om optagelse

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Udfyld formularen for at modtage mit personlige nyhedsbrev om all things mothering.

Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik.